Terveysmetsä-menetelmä kohentaa psyykkistä hyvinvointia kliinisesti merkittävällä tavalla. Luontoreseptillä metsään – kyllä, se on mahdollista!
Terveysmetsä on menetelmä, jonka pohja on luotu Sitran ja maa- ja metsätalousministeriöiden hankkeissa. Lue lisää menetelmän historiasta.
Menetelmän kehittäjiin kuuluva ylilääkäri Anders Mickos on esitellyt oheisen pyramidimallin, joka kuvaa Terveysmetsän hyödyntämistä väestötasolla. Pyramidin kärki symboloi pientä väestön osaa, joka osallistuu metsäryhmiin. Laajempi keskiosa hyötyy tuesta ja kannustuksesta, kuten terveysluontopoluista. Laajimmalle ryhmälle (pyramidin perusta) riittää tietoisuus luonnon hyvinvointivaikutuksista.
Terveysmetsä on tutkitusti toimiva menetelmä
Terveysmetsä-menetelmä on maailman ensimmäisiä tutkitusti toimivaksi osoitettuja metsäterapiamalleja (Frontiers.org).
Tutkimuksen mukaan Terveysmetsä-toiminnassa mukana olevien osallistujien psyykkinen hyvinvointi parani kliinisesti merkittävällä tavalla:
- koettu terveys ja toimintakyky kohenivat.
- mielenterveyttä suojaavat tekijät kuten energisyys, rentoutuminen, ongelmanratkaisukyky, myönteiset tunteet ja läheisyyden tunne muihin lisääntyivät.
Mielenterveyden kohentuminen tapahtui myös lähtötilanteessa heikossa kunnossa olevilla, toisin kuin verrokkina toimineessa liikuntaryhmässä.
Vuonna 2018 käynnistynyttä tutkimusta johti THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen. Aineiston analysoinnista ja tutkimusartikkelin kirjoittamisesta vastasi pääosin yleislääketieteen erikoislääkäri Annika Kolster Helsingin yliopistolta. Tutkimusta rahoitti metsäretkien osalta Lapsi ja luonto -säätiö.
Hyte-arvioinnissa kiitettävä arvosana
Terveysmetsä on vertaisarvioitu THL:n Hyvinvointia ja terveyttä edistävässä ohjelmassa (Hyte). Hyte on hyvinvointia ja terveyttä edistävien toimintamallien arviointiohjelma, joka tuottaa tietoa päättäjien, sote-ammattilaisten ja kansalaisten tueksi.
Hyte-arvioinnissa todettiin, että Terveysmetsä on näyttöön perustuva toimintamalli, ja sen vaikuttavuus on kiitettävä (4/5). Arvioinnin päätelmissä todettiin mallin soveltuvan eri väestöryhmien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja että sitä voidaan suositella kaikille hyvinvointialueille.
Luontoresepti potilaalle – merkittävä näkökulman muutos
”Se että sote-ammattilainen tukee, minut huomioidaan ja että tällainen voisi minua auttaa. Sote-ammattilainen välittää meistä. Sillä on iso merkitys.”
– haastattelututkimukseen vastaaja
Yksinkertaisimmillaan luontoresepti (sote-palvelujen tukena) tarkoittaa lääkärin, hoitajan tai sosiaalityöntekijän asiakkaalle antamaa suositusta hyödyntää luontoa jaksamisen ja terveyden tukena.
Terveysmetsä-menetelmässä luontoresepti merkitsee pääsyä koulutetun oppaan vetämälle seitsemän kerran metsäretkisarjalle.
Retkillä tehdään erilaisia metsäterapeuttisia harjoitteita, joiden tavoitteena on tukea osallistujaa pysähtymään, aistimaan ja havainnoimaan luontoa, oppimaan uutta ja kokemaan vahvempaa yhteyttä sekä itseensä että luontoon. Retkisarjan edetessä tietoisuus luonnon hyvinvointivaikutuksista syvenee ja osallistuja oppii hyödyntämään luontoa jaksamisen tukena.
Terveydenhoitaja Malin Heikkisen opinnäytetyönä tehdyn haastattelututkimuksen (urn.fi) mukaan Terveysmetsä-ryhmän osallistujat kokivat tärkeäksi, että palveluun oli päässyt nimenomaan sosiaali- terveyspalvelujen kautta.
Tutkimus osallistujien kokemuksista tehtiin 2–4 vuotta toimintaan osallistumisen jälkeen. Vastausten mukaan luonnon kokeminen läheiseksi ja aiempaa aktiivisempi luonnossa liikkuminen oli pysynyt yllä myös toimintaan osallistumisen jälkeen.
Kouluttaudu Terveysmetsä-oppaaksi
Oletko luonto-osaaja tai sote-ammattilainen ja kaipaat työkalupakkiisi lisäoppia luonnon hyödyntämisessä työssäsi?
Koulutuksemme antaa perusvalmiudet vetää Terveysmetsä-retkiä.
Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti
- sote-ammattilaisille, joilla on luontoharrastuneisuutta
- luontokasvatuksen tai -opastuksen ammattilaisille, joilla on kiinnostusta ja osaamista hyvinvointiin liittyen
Lue lisää ja ennakkoilmoittaudu seuraavaan koulutukseen!