5 luontovinkkiä – näin vahvistat yhteenkuuluvuutta

Luonnossa vallitsee kaiken keskinäinen yhteenkuuluvaisuus, joka vaikuttaa myös ihmiseen. Jaamme tässä kirjoituksessa viisi vinkkiä yhteyksien vaalimiseen luonnon avulla.

Teksti: Marko Leppänen

Sosiaalinen koheesio, eli yhteenkuuluvuus, ymmärrys ja luottamus kanssaihmisiin, on hyvinvoinnin ja menestyksen edellytys. Osuvasti puhutaan sosiaalisesta pääomasta.

1. Jututa tuntematonta vihreillä reiteillä

Ulkoilualueilla, vehreillä pyöräteillä ja metsäpoluilla koemme olevamme enemmän samaa porukkaa toisten kanssa. Tätä havaintoa tukee myös tutkimus. Yhdysvaltojen Chicagossa tehtiin koe: tutkijat seurasivat 758 ihmistä pitkin päivää. Huomattiin, että sosiaalisen kontaktit tuntemattomiin (muutaman sanan vaihtaminen tai juttelemaan jääminen), oli 83 % todennäköisempää silloin, kun ihminen liikkui viherympäristössä.1

Kun ympärillä on vähänkin luontoa, on luontevampaa alkaa jutella tuntemattoman kanssa. Kadulla voi herätä epäily hullusta, humalaisesta tai huijarista, mutta metsässä kaikki on toisin. Puhua voi, se ei hätkähdytä toista. Syrjemmällä retkipoluilla on jo etiketin mukaista ainakin tervehtiä.

2. Kävele reippaasti noin tunti

Yksinäisyys on yleistä ja voi heikentää vakavasti elämänlaatua. Uunituore tutkimus antaa toivoa asiaan. Neljän, viiden kilometrin reipas kävely lievitti yksinäisyyttä ja poisti joissakin tapauksissa lievän yksinäisyyden kokemuksen kokonaan.2

Tämä todettiin tutkimuksessa (N=397), jossa aktiivisuusmittareilla ja päiväkirjoilla selvitettiin liikunnan vaikutusta yksinäisyyden kokemukseen. Tutkimuksessa todettiin yksinäisyyttä vähentävä vaikutus myös vähäisemmällä (ja kotona tapahtuvalla) liikkumisella.

3. Kutsu (tai kuvittele) metsään ihminen, jonka kanssa olet eri mieltä

Kun erimielisyys hiertää, pyri löytämään yhteinen maaperä. Kutsu ystäväsi metsään tai kuvittele sammalmätäs, jossa nautitte yhdessä metsän tuoksusta. Myös puhelinkeskustelun voi johdattaa luontohavaintoihin tai -muistoihin. Luonnossa koettu sivuuttaa näkemyserot ja sukeltaa yhteisiin syviin kerrostumiin.

4. Vaali luontosuhdettasi kuin ystävyyttä

Syvä luontoyhteys itsessään (riippumatta siitä kuinka usein pääset luontoon) on yhteydessä positiivisiin tunteisiin, vitaliteettiin ja tyytyväisyyteen ja toisaalta ahdistuksen vähäisyyteen.3 Kaikkia suhteita tulee kuitenkin vaalia, niin myös suhdetta luonnon kanssa. Milloin teillä voisi olla seuraavan kerran kiireetön tapaaminen? 

5. Tee metsäyksinäisyys -harjoite

Saksan kielessä tunnetaan vanha termi Waldeinsamkeit, joka kääntyy kirjaimellisesti ”metsäyksinäisyydeksi”, mutta tarkoittaa myös syvää uppoutumista ja yhteyttä metsään. Pandemian aiheuttaman eristyksen myötä Waldeinsamkeit koki Saksassa renessanssin. Ihmiset hakeutuivat hanakasti metsään. Tutkimuksessa tärkeimmäksi syyksi ilmeni rauhan kokemus, minkä lisäksi metsään myös liitettiin hengellisiä arvoja.4

Anna jalkojesi viedä sinua metsässä, kunnes päädyt kutsuvaan paikkaan, jossa voit olla rauhassa ainakin varttitunnin. Omassa paikassa voit istua kannon nokassa tai maassa, olla vain. Katsele sitten rauhassa ympärillesi. Mitä näet ja mitä kuulet? Miltä maa tuoksuu?

Kun pysähdyt hetkeen, avautuu yhteyksien maailma eteesi kuin itsestään. Tiedosta lukematon määrä eliöitä, jotka jakavat paikan kanssasi. Voit myös paneutua makuulle ja katsella miltä paikka näyttää hyönteisen silmin katseltuna. Kiepsahtaako yksinolon kokemus yhteyden kokemukseksi? 

Lue myös: Voiko luonnosta löytyä apu yhteiskunnan polarisaatioon?

Kirjoittaja on maantieteilijä (FM). Työni lomassa seikkailen erilaisissa mielenkiintoisissa paikoissa, opiskelen buddhalaisuutta ja saunon.

Kirjallisuutta

  1. Sullivan, W.C., Kuo, F.E. & S.F. Depooter (2004). The fruit of urban nature – vital neighborhood spaces. Environment and Behavior 36: 678–700.
  2. Benedyk., A., et al. (2024). Real-life behavioral and neural circuit markers of physical activity as a compensatory mechanism for social isolation. Nature Mental Health 2: 337–342.
  3. Capaldi CA, R.L. Dopko & J.M. Zelenski (2014). The relationship between nature connectedness and happiness: a metaanalysis. Frontiers in Psychology 5: 976.
  4. MacEacheran, M. (2021). Waldeinsamkeit: Germany’s cherished forest tradition. BBC 15.3.2021. https://www.bbc.com/travel/article/20210314-waldeinsamkeit-germanys-cherished-forest-tradition

Voiko luonnosta löytyä apu yhteiskunnan polarisaatioon?

Luonto yhdistää. Tämä voi olla suureksi avuksi, kun puretaan polarisaatiota – erästä nykymaailman suurista haasteista. Mitä jos kohdattaisiin metsässä?
luontoyhteys polarisaatio yksinäisyys

Perusta oma terveysluontopolku – poimi vinkit talteen!

Terveysluontopolku on uudenlainen luontopolkukonsepti, jonka kehitimme Sitran hankkeessa vuonna 2013. Ensimmäinen luontopolku valmistui Helsingin Vartiosaareen.
luonnon hyvinvointivaikutukset luontoyhteys terveysmetsä
Luonnontie / Y-tunnus 2481710-3
puh. 050 402 9705 (Adela Pajunen)